Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/a/f/2/kreationsbolaget.se/httpd.www/magasin/wp-content/themes/roma/framework/redux-framework-master/ReduxCore/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 358 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/a/f/2/kreationsbolaget.se/httpd.www/magasin/wp-content/themes/roma/framework/redux-framework-master/ReduxCore/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 380 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/a/f/2/kreationsbolaget.se/httpd.www/magasin/wp-content/themes/roma/framework/redux-framework-master/ReduxCore/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 384 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/a/f/2/kreationsbolaget.se/httpd.www/magasin/wp-content/themes/roma/framework/redux-framework-master/ReduxCore/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 411 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/a/f/2/kreationsbolaget.se/httpd.www/magasin/wp-content/themes/roma/framework/redux-framework-master/ReduxCore/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 423 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/a/f/2/kreationsbolaget.se/httpd.www/magasin/wp-content/themes/roma/framework/redux-framework-master/ReduxCore/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 442 Rapport från himlen med Lena Ranehag / KB Magasin Rapport från himlen med Lena Ranehag | KB Magasin
lena8

Rapport från himlen med Lena Ranehag

lena9

Om livet, döden och dimensioner däremellan

Vi har alla ett sjätte sinne. Men desto längre bort från barnstadiet vi kommer desto mer tränger vi undan vår förmåga att kommunicera med andra dimensioner. Mediumet Lena Ranehag menar att vi med tiden stänger ner vårt sjätte sinne istället för att utveckla det.

– Vi fostras att tro annorlunda. Vi matas med information och vi slutar att tänka själva. Det talas om för oss vad vi ska göra, hur vi ska leva och hur vi ska tänka.  Senare i livet kan det vara svårt att hitta tillbaka till förmågan och längs vägen slutar vi känna in. Och det är farligt, det stänger ner oss som människor, menar Lena.

Avstängda och inneslutna i våra inre låsta rum går vi kurser i att utveckla våra sinnen, att hitta tillbaka till oss själva och att finna vår egen andlighet. Problemet är att vi under så lång tid vänt oss så långt bort från andligheten att när vi ska återta den är det en främmande värld för många, och det skrämmer oss. Vi ryggar tillbaka inför andevärlden, döden och vad som händer därefter.

För Lena Ranehag speglar döden enbart en annan dimension, parallell med vår egen och som likväl utspelar sig precis här och nu. En dimension vi alla kommer att uppgraderas till, förr eller senare. Men belackarna är många. Att arbeta som medium är förenat med både skepticism och raljans från omvärlden.

-Det är inne att vara anti andlighet i vårt samhälle idag. Det tror jag delvis bygger på rädsla, att man inte vågar erkänna att man faktiskt tror på en fortsättning efter livet. Det är lite sorgligt, för det bor ju en trygghet i känslan av att det inte är slut efter döden. Vi lämnar inte livet utan glider vidare i en annan skepnad. Andligheten, det är vår kärna, själva essensen av vår existens, säger Lena.


Döden som pånyttfödelse
I vårt samhälle associerar många av oss döden till sorg, mörker, avsked och avslut. Lena ser istället döden som en pånyttfödelse in i det andliga planet och enkom det fysiska avslutet på vår nuvarande resa, för att sedermera förflytta oss vidare in i en högre, ljusare universell dimension av utveckling där vi blir mer integrerade med övriga universum. Där vi synkroniserar mer med andra intelligenser på ett högre medvetandeplan.

Skeptiker häver inte sällan ur sig att medium far med osanningar och vräker ur sig påståenden och floskler tagna ur luften. Lena är noga med att säga till människor hon möter och hjälper i sitt yrke att det hon upplever, det är hennes sanning.

Lena Ranehag stod i kontakt med andevärlden redan som barn.


– Jag kan undra varför skeptiker lägger så mycket energi på något de inte tror på. Men jag kan förstå att man är rädd. Det går inte att förklara för någon hur det känns att ha en medial förmåga eller att ha direktkontakt med andevärlden. Det går inte bevisa med kalla fakta. Det enda sättet att förklara det på är att beskriva sättet jag upplever en given situation på. Jag försöker inte lura någon, jag försöker inte tvinga på någon något – jag försöker hjälpa människor. Det är min drivkraft.

Så hur öppnar man då åter dörren, hur finner man vägen till andligheten om man känner igen sig i att ha stängt ner kanalen och sedan lång tid tillbaka avskärmat sig från minsta form av metafysisk tillstymmelse?

-Att vara öppen bygger på absolut tillit, att våga släppa taget. Det som du öppnar upp är en del av dig själv, det är en högre dimension – som du redan tillhör. Dimensionen bakom dörren är källan du kom ifrån, skapades i och som du en dag ska tillbaka till. Det finns inget skadligt i att öppna upp dörren till denna universella dimension. Tvärtom ligger det farliga snarare i att begränsa sig, att stänga ner sig och att innesluta sig med skygglappar innanför fyra väggar.

Rädslan inför det okända kan dock för många väga över till att dörren mot andligheten förblir stängd. Passagen blockeras av farhågor inför att stöta på någonting ondsint som ruvar i mörkret. Och Lena menar visserligen att risken finns att mindre goda energier gör sig påminda, men att det är den egna viljan som styr vilka typer av energier vi attraherar genom dörren som öppnas upp till andra sidan.

-När du väl känt på dörren och börjat släppa taget upplever du att det inte var någon fara och du öppnar dörren lite ytterligare gången därpå. Du får känna dig fram. Men att börja känna tillit handlar om att acceptera andevärlden och andra dimensioner. När man erkänner detta inför sig själv, först då kan resan ta fart. Det är när du låter det intuitiva vetandet få styra som bitarna börjar falla på plats.

Och det här gäller inte bara dörren till andevärlden, utan lika mycket dörrar i livet vi lever här på jorden. Genom att känna rädsla kan vi själva låsa dörrar i vårt inre. Det gäller istället att känna tillit till en större kraft, en större kärlek, och när man känner den tilliten så börjar man också se ljuset. Men då måste man släppa taget, rädslan gör att man stänger dörrar och låser in sig själv utom åtkomst för ljuset.

Och Lena menar att de flesta hittar ljuset, förr eller senare. Efter att ha släppt taget. Detta kan dock i många fall innebära rent bokstavligt. Folk är så materialiserade idag och klamrar sig fast vid ägodelar, hus och krimskrams som hängde livet på att hålla hårt i dem istället för att det motsatta. Och precis så enkel är ekvationen – andlighet handlar om att släppa taget om det materiella.

Det är en lärdom vi ska göra i livet  – att släppa taget och gå vidare. Vi är endast andliga varelser på en fysisk resa. Allt vi har och äger är bara till låns. Att inte kunna släppa taget om materiella ting handlar även det om otrygghet. Den enda kraften de känner tillit till är sitt hem där de kan stänga dörren och låsa om sig. Och är hemmet den enda tryggheten man haft i livet kan det vara svårt att släppa taget efter döden. Därav så många platsbundna själar som fastnat och blivit kvar i hus och byggnader genom alla tider.

Större kunskap om livet och döden
Som medium har man per automatik inblick in bakom en skiljevägg vars andra sida de flesta människor ställer frågor om utan att få svar under en hel livstid. Har man då också större kunskap om och förståelse inför den största frågan av dem alla – vad är meningen med livet? Och finns Gud?

-Jag har aldrig läst Bibeln. Jag är helt fristående från religion men jag tror på Gud. Den ekvationen kanske inte går ihop för alla, men för mig är Gud ett samlingsnamn för en universell kraft. En kraft, en kärlek, en mästare, det tror jag på. För mig är Gud något som ger mig en drivkraft att hela tiden arbeta med kärlek och ljus. Jag försöker i alla lägen att leva som en så god och bra människa som möjligt genom att ge och tänka kärlek.

Även om det inte är så lätt alla gånger så försöker jag alltid fundera över vad jag kan ge till andra. Jag har lärt mig att det man ger det får man tillbaka här i livet. Det kan också vara en trygghet när man jobbar mycket och träffar mycket människor, både i andevärlden och i vår värld, och det tar mycket energi. Men då vet jag att jag får också väldigt mycket kärlek tillbaka. Och den här kärleken är mitt skydd mot mindre positiva energier. Jag bygger upp ett skydd genom att tänka kärlek, ett skydd jag har tillit till och som medför att jag inte är rädd.

”Healing Circle”, oljemålning av Lena Ranehag.

Genom karma, kärlek och goda handlingar i jordelivet krattar du gången för din vidare färd i nästa dimension, menar Lena. Det är också avhängigt vilken nivå du hamnar på efter döden. Ingenting är förgäves i det här livet, all den empati och medmänsklighet du levt efter i din samvaro med andra människor finns registrerat på din fortsatta resa.

Kärlek och empati är en sak att leva efter i teorin. I realiteten är det lätt att fastna i negativa tankebanor genom livets dalgångar, kanske med långvariga depressiva perioder som följd. Och långtifrån alla hittar rätt väg att gå. Finns det en genväg till att finna mening och syfte?

-Man följer hjärtat, då vet man att man är på rätt väg. Helande kärlek är svaret på all oro och rädsla. Helande kärlek kommer ur ditt hjärta. Även här måste man våga känna tillit, och det känner man med hjärtat. Du vet med dig om du gör rätt, och du vet med dig om du gör fel. Så är det, hjärtat är ett inbyggt känselspröt som vi bär med oss. Däremot har många stängt ner hjärtat och har inte längre förmågan att känna av vad som är rätt och fel. Ur ett stängt hjärta föds otrygghet. Ur otrygghet och rädsla föds obalans i tillvaron.

Genom att känna tillit berikar man sig själv och livet, menar Lena. Livet blir lättare att leva. Tillit innebär en övertygelse om att just detta är rätt väg att vandra, oavsett utgången. Man har inget behov av att försöka styra allting, utan låter det som sker ske i förvissningen om att det har en orsak. Innebörden är någonting du ska erfara eller lära dig, och den lärdomen och kunskapen kommer med tiden. Med tillit till att det som sker det är rätt, blir det betydligt enklare att leva.

Stängde dörren till andligheten
Lena upptäckte aldrig sin mediala förmåga. Den fanns där från start och hon upplevde det aldrig som konstigt att som barn kunna se och prata med de döda. Det var när folk i hennes omgivning började poängtera för henne att hon var annorlunda som ett ljus gick upp för henne. Hennes föräldrar tyckte lilla Lena hade livlig fantasi som pratade med döda, en underlig lek för en liten tjej.

-Man blev varse att man inte var som andra. Jag växte upp i Biskopsgården i Göteborg och hade en bästis som hette Madeleine och var blind. Och Madeleine var avundsjuk på min andra kompis, Lola, som också var med och lekte. Lola var inte en del av den här världen utan andevärlden.  Madeleine frågade vem det var ja pratade med. Jag tyckte inte alls det var konstigt att hon inte såg Lola, för hon var ju blind. För mig var det naturligt.

När Lena var 16 år gammal var hon med om en påtagligt stark andlig upplevelse. Så stark att hennes andlighet stängde ner fullständigt. En ”andlig time out” hon inte skulle återvända från förrän 17 år senare.  En upplevelse som gjorde henne varse om att det var något som kallade på henne, något från den andra sidan.

Lena utbildade sig till frisör och älskade det dagliga socialiserandet med kunderna i frisörstolen hemma i Göteborg. Så en dag, 17 år efter den starka kraftiga upplevelsen som fick henne att stänga igen portalen mot andligheten, öppnades kanalen igen, som om den alltid stått på vid gavel.

-Jag och min väninna satt och samtalade i salongen och helt plötsligt berättade jag för henne att hon skulle byta jobb, när hon skulle byta och var hon skulle jobba. Hon hade suttit och beklagat sig och bekymrat sig över just detta. Då helt plötsligt var det som att något öppnade mitt sinne och jag såg hennes väg framåt. Känslan var att jag skulle hjälpa henne. Och på något sätt så öppnade jag upp en dörr som egentligen funnits inuti mig hela tiden.

Ett par veckor senare ringde väninnan och berättade att allt Lena förutspått hade slagit in. Så, av en tillfällighet, öppnades kanalen upp igen. Och Lena började se saker, och människor, från en annan dimension igen.

-Och när min pappa hastigt och oväntat dog några år senare blev förmågan plötsligt än starkare och jag började ha direktkommunikation med andevärlden. Då förstod jag som vuxen att jag hade en förmåga som inte alla andra hade. Som liten trodde jag att alla såg och kunde kommunicera med andevärlden men som vuxen förstod jag att jag var speciell som hade kontakt med och talade med döda människor. Och så kunde jag ju se dem också.

Lena förstod snart att hon kunde hjälpa folk genom min förmåga, precis som hon hjälpt sin väninna genom att dämpa hennes oro inför framtiden.

-Jag vägleder folk i deras liv, ger dem lite riktlinjer och budskap när de är vilsna. Förmedlar känslor och meddelande från nära och kära i andevärlden. Och även tvärtom – önskningar om att förmedla något till någon man mist.

”En natt på Slottet” på Sjuan. Gäster: Anton Körberg, Figge Norling, Sofia Wistam och Hanna Hedlund.

Medium med hela Sverige
Ordet spred sig snabbt. Väninnan berättade i sin tur för vänner vad som hade hänt som hörde av sig till Lena och också ville ha hjälp.

Några år senare ringde en kund till Lena som var med en TV-producent i Stockholm. En TV-serie om olösta mordfall skulle produceras och producenten hade hört talas om Lenas förmågor och ville få upp henne till audition. Så hon åkte upp till Stockholm. Drygt 80 personer med någon form av medial förmåga deltog, fem blev uttagna och Lena var en av dem. Ett rejält kvitto på att hennes förmågor var äkta vara. Lenas egenskaper som medium testades genom ett löst mordfall med givna svar. Svar som Lena hade.

Det var upptakten till Förnimmelse av mord i Kanal 5. Sedan dess har TV-produktionerna avlöst varandra och under 15 år har Lena anlitats som medium i Det okända på Sjuan, i både Sverige och Danmark, och nu senast En natt på slottet, också det på Sjuan.

-Sedan TV-debuten har telefonen nästan ringt oavbrutet. Mest från privatpersoner som vill ha min hjälp. Tyvärr hinner jag inte lika mycket idag eftersom jag arbetar så mycket runtom i hela Norden. Men jag försöker ändå hjälpa människor så mycket jag kan emellan min medverkan i olika program.

Så här i efterhand har Lena förstått anledningen till att den mediala förmågan var stängd under så många år, under en period i livet då hon själv var väldigt stängd känslomässigt. Hon hade gått igenom stor sorg, fastän hon var så ung, och stängde av sina känslor mer och mer för att skydda sig själv.

-Det som gjorde ont distanserade jag mig ifrån. Istället för att känna efter så gasade jag, jag körde på någon slags överväxel och körde väldigt fort genom livet. Jag var alltid på gång med något nytt. Som 26-åring hade jag redan ägt två hus och var frånskild, ensamstående mamma. Jag hade helt enkelt fullt sjå med att hålla koll på allt som hände i mitt liv och jag hade inte tid att känna efter. Så jag kände inte av någon medial förmåga under den här perioden, och det var inte så konstigt egentligen, sett så här i efterhand.

Känsligt yrke
Som medium är det av yttersta vikt att själv gjort en resa för att kunna förstå andra människor, man behöver vara inkännande och kunna känna och förstå andra människors smärta och livssituation. Det är svårt att arbeta som medium om man är född med silversked i munnen.

-Man kan inte bara säga att man förstår en annan människa, man måste känna det också. Det hårda liv jag själv levt har hjälpt mig i mitt arbete som medium, för det har gjort mig ödmjuk. Jag tar ingenting för givet utan står stadigt kvar med båda fötterna på jorden utan förställa mig. Jag är den jag är för att kunna vara tillgänglig för alla.

Ett medium har ett stort ansvar. När man förmedlar personligt känsliga ämnen till människor i sårbara situationer gäller det att kunna förmedla budskapet på rätt sätt och vid rätt tillfälle.

-Jag är rak och tydlig med det jag förmedlar, det är en del av min personlighet, men är oerhört noga med att känna in och vara ödmjuk i situationen. Jag har nog alltid varit finkänslig och ödmjuk genom livet, det är någon inbyggd antenn som känner av läget med andra människor, tror jag.

Lenas pappa var ärkeskeptiker i många år. Hans bestämda uppfattning var att efter döden är det slut och svart. Bara att nämna ämnet i hans närhet upprörde honom. Det var inget ämne man diskuterade, så var det vara.  Ända tills Lenas pappa möter sin egen döda far sitta på sängen och titta på honom. Chocken får honom att tappa andan. Innan fadern var borta igen.

-Då började pappa förstå mig. Efter ett tag började vi prata mer om andevärlden, året innan han dog. Jag stod som förstenad inför vad han delade med sig av. Det här hade han aldrig berättat för mig. Efter det inledande samtalet började vi prata allt mer och vävde in mycket från livet i samtalet om döden och andlighet. Pappa var plötsligt helt övertygad om att livet hade en fortsättning. Han såg till och med andevärlden och pratade nu med människor från andra sidan.

Året därpå dog Lenas pappa. Bara 60 år gammal. Lena såg en mening i att fadern fick chansen att ge sin syn på livet och döden innan han själv gick bort.

-Idag har jag en stark kontakt med min far på andra sidan. Inte hela tiden, men ofta. Och när han kommer igenom är det väldigt tydligt och väldigt starkt att det är just pappa som besöker mig. Då vet jag att han är hos mig och det känns alltid väldigt positivt att ha honom med sig. Det är ett fantastiskt kvitto på vårt samtal vi hade innan han dog.

Öppna dina sinnen

För oss vanliga dödliga är spöken, andar och mörkrets väsen något skrämmande och fick vi välja skulle de flesta av oss välja att inte förnimma något från döda människor, än hellre se dom. Hur är det då för ett medium som arbetar med döda själar till vardags – blir hen aldrig skrämd eller rädd på jobbet?

Fullsatt på Lenas föredrag ”Helande kärlek är svaret” på Stora alternativmässan i Lilleström.

-Nej, andevärlden skrämmer mig aldrig, det jag upplever bekräftar bara känslan än mer av den andra sidan. Däremot kan det vara mindre behagligt att få kontakt med andar som är arga och missnöjda över saker i deras föregående liv. Sådant är alltid tråkigt att uppleva. Det är ofta dessa själar som fastnar och aldrig når fram till ljuset, som har svårt att släppa saker i livet. Dom fastnar mellan dimensionerna. Inte sällan hittade dessa personer aldrig ljuset i livet heller. För att de var – och är – så stängda och blockerade i sitt sinne.

Sinnet styr till stor del vad det blir av oss i nästkommande dimension, menar Lena. Ett mörkt sinne kan hålla dig fången i livet och det gäller att arbeta med sina tankar, att vara öppen, att släppa taget och att inte vara rädd utan att istället se livet som en gåva. Tids nog vandrar vi alla vidare så passa på att ta vara på livet medan du kan. Sitt inte och vänta på att livet ska dra iväg åt något håll, ta själv tag i saker och var drivande.

-Livet är en ingen färdigskriven teaterpjäs, du får skriva ditt eget manus och forma din egen tillvaro. Och du har alla möjligheter i världen. Nyckeln är att glädja sig åt de förutsättningar livet ger dig, inte bekymra sig över det som fattas dig. För det blir inte bättre än så här, det här är din startplattform och hädanefter blir det vad du själv gör det till. Jag tror heller inte att det är meningen att vi ska förstå oss på precis allting. Långt ifrån alla svar finns på den här sidan. I nästa resa får vi många utav svaren på frågor vi ställer i det här livet.

Mer information:
Lenas hemsida
Lenas Facebooksida
KB Magasin produceras av Kreationsbolaget